Endocannabinoïdensysteem

Endocannabinoidsystem Canasups

Het endocannabinoïde systeem (ECS) is een fascinerend systeem dat pas de laatste jaren echt is onderzocht. Het bestaat uit een groep endocannabinoïden, receptoren en enzymen die samenwerken om verschillende processen in het lichaam te reguleren. Deze processen variëren van het reguleren van de stemming en eetlust tot het controleren van ontstekingsreacties en pijn.

Endocannabinoïden zijn een belangrijk onderdeel van het ECS. Dit zijn endogene moleculen die op een vergelijkbare manier werken als de cannabinoïden in de hennepplant. De twee belangrijkste endocannabinoïden zijn anandamide (AEA) en 2-arachidonoylglycerol (2-AG). Deze moleculen binden zich aan cannabinoïde receptoren in het lichaam en zetten een reeks reacties in gang die verschillende processen helpen reguleren.

Er zijn twee hoofdtypen cannabinoïde receptoren in het lichaam: CB1- en CB2-receptoren. CB1-receptoren bevinden zich voornamelijk in de hersenen en het centrale zenuwstelsel, terwijl CB2-receptoren zich voornamelijk in het immuunsysteem en perifere weefsels bevinden. Endocannabinoïden binden zich aan deze receptoren en kunnen zo verschillende processen in het lichaam reguleren.

Een ander belangrijk onderdeel van het ECS zijn de enzymen die de endocannabinoïden afbreken. Als de endocannabinoïden hun effect hebben bereikt, worden ze afgebroken door enzymen zoals fatty acid amide hydrolase (FAAH) en monoacylglycerol lipase (MAGL). Dit is een belangrijk onderdeel van het regelcircuit dat ervoor zorgt dat het ECS niet overactief wordt.


Het ECS heeft veel belangrijke functies in het lichaam. Enkele van de belangrijkste taken zijn het reguleren van de stemming, eetlust, slaap en pijnperceptie. Het is ook betrokken bij de regulatie van het immuunsysteem en kan ontstekingen remmen. Studies hebben aangetoond dat verstoringen in het ECS kunnen leiden tot verschillende ziekten, waaronder depressie, angst, pijnsyndromen en stofwisselingsstoornissen.


Cannabinoïden uit de hennepplant kunnen ook een effect hebben op het ECS, omdat ze op een vergelijkbare manier werken als de lichaamseigen endocannabinoïden. THC, de psychoactieve cannabinoïde in cannabis, bindt zich voornamelijk aan CB1-receptoren en zet een reeks reacties in het lichaam in gang die leiden tot de welbekende effecten van cannabis. CBD, een niet-psychoactieve cannabinoïde in cannabis, heeft ook een effect op het ECS, maar bindt zich niet direct aan de cannabinoïde receptoren.

Over het geheel genomen is het endocannabinoïde systeem een fascinerend en belangrijk systeem in het lichaam dat veel belangrijke functies vervult.

Klik hier voor het artikel: De werking van Mycren