Het effect van bittere stoffen op cannabis

Bitterstoffe Tolleranz THC

De meeste mensen kennen bittere stoffen als ingrediënten in bittere groenten zoals witlof, paardenbloem of artisjokken. Deze bittere stoffen kunnen een positief effect hebben op onze spijsvertering en ons helpen om ons sneller vol en verzadigd te voelen. Het is echter minder bekend dat bitterstoffen ook een positief effect kunnen hebben op onze lever.


Onze lever speelt een belangrijke rol bij het ontgiften van stoffen zoals alcohol of medicijnen. THC, het psychoactieve bestanddeel van cannabis, wordt ook door de lever afgebroken. Als we echter regelmatig cannabis gebruiken, kan er tolerantie ontstaan en heeft het lichaam meer THC nodig om hetzelfde effect te bereiken. Wanneer het lichaam meer THC moet afbreken, kan dit de lever belasten.


Bitters kunnen de leverfunctie ondersteunen en de afbraak van THC versnellen. Studies hebben aangetoond dat bitterstoffen de uitscheiding van galzuren en de productie van enzymen die kunnen helpen bij het ontgiften van stoffen zoals THC kunnen bevorderen. Door de leverfunctie te ondersteunen, kunnen bitters het lichaam helpen THC sneller en effectiever af te breken.

Een snellere en effectievere THC-afbraak kan leiden tot een verminderde tolerantie en er is minder THC nodig om het gewenste effect te bereiken. Dit kan op zijn beurt helpen om de consumptie van cannabis te verminderen en zo het risico op negatieve gezondheidseffecten te verkleinen.

Over het geheel genomen kunnen bitterdruppels dus een nuttig supplement zijn om de leverfunctie te ondersteunen en de afbraak van THC te versnellen. Het is echter belangrijk op te merken dat het innemen van bitters geen wonderen kan verrichten en dat een gezonde levensstijl, inclusief een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging, ook belangrijk is voor de gezondheid van de lever.

Daarom hebben we onze HIGH PERFORMER+ ontwikkeld om jou en je gezonde levensstijl te ondersteunen.

Hier zijn enkele studies die de positieve effecten van Bitterstoffen op de levensfuncties belichten:

  • V. Manvar et al. (2012). Bittere smaakstoffen veranderen de postprandiale hemodynamiek in de maagfase bij gezonde mensen. In: British Journal of Nutrition, 107(10), S. 1515-1520.
  • L. R. Tundis et al. (2016). Potentiële rol van natuurlijke verbindingen tegen leverfibrose. In: Phytotherapy Research, 30(10), S. 1561-1576.
  • L. M. Stoltze et al. (2020). Effect of bitter taste receptor agonists on bile acid synthesis and liver regeneration after partial hepatectomy. In: Biochemische Farmacologie, 178, S. 114088.