ANTIOXIDANTEN

ANTIOXIDANTIEN
Antioxidanten zijn moleculen die schadelijke vrije radicalen in het lichaam kunnen neutraliseren en elimineren. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die worden geproduceerd door oxidatieve processen in het lichaam, zoals blootstelling aan UV-stralen, milieuvervuiling, roken of stofwisselingsprocessen. Als er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn, kunnen ze schade veroorzaken aan cellen en weefsels, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Antioxidanten kunnen deze schade helpen verminderen en het risico op ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten verlagen. Er zijn verschillende soorten antioxidanten, waaronder vitaminen (zoals vitamine C en vitamine E), mineralen (zoals selenium en zink) en fytonutriënten (zoals polyfenolen en flavonoïden).

Antioxidanten komen voor in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, noten, zaden, volle granen en sommige theesoorten en kruiden. Het consumeren van antioxidantrijke voeding kan helpen om de balans tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam te behouden en het risico op oxidatieve stress en gerelateerde ziekten te verminderen.

Klik hier voor het artikel: Wat zijn neuotransmitters?